Συνέντευξη από τον Κώστα Αντωνακόπουλο στην εφημερίδα “Πελοπόννησος”

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» παραχώρησε ο Δάσκαλος της Αστραπής Κώστας Αντωνακόπουλος. Η συνέντευξη έχει αναλυτικά ως εξής:

Με… αέρα Νότιας Κορέας επέστρεψε στην Πάτρα ο Κώστας Αντωνακόπουλος. Ο Δάσκαλος της Αστραπής ακολούθησε την αποστολή του Δήμου Πατρέων στους Διεθνείς Παιδικούς Αγώνες στην Νταεγού και έζησε από κοντά τις επιτυχίες των αθλητών της πόλης μας στο τάε κβον ντο. Ο έμπειρος προπονητής, μας μίλησε για τις διακρίσεις στη Νότια Κορέα, για την προετοιμασία στο Πανεπιστήμιο Κιμ Γιάνγκ (φιλοξένησε και φέτος μέλη της Αστραπής), για την οικονομική κρίση, αλλά και για τους στόχους του πατρινού συλλόγου ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου.

– Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από την πατρινή αποστολή του Δήμου στη Νότια Κορέα;

“Ηταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να συμβεί σε αυτήν την δύσκολο περίοδο που διανύουμε. Τα παιδιά είχαν ένα έξτρα κίνητρο για να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό σε αγώνες διεθνούς ακτινοβολίας και παγκόσμιας φήμης. Η συνεργασία που είχαμε με τον Δήμο Πατρέων ήταν άψογη και η διαμονή μας στο Πανεπιστήμιο της Νταεγού, στο οποίο η Αστραπή και εγώ προσωπικά πηγαίνουμε κάθε καλοκαίρι τα τελευταία 5 χρόνια και κάνουμε προετοιμασία, ήταν εξαιρετική. Τα μετάλλια που πήραμε ήταν το κερασάκι στην τούρτα, το επιστέγασμα των προσπαθειών μας”.

– Τι κερδίζει η Αστραπή κάθε χρόνο με το καθιερωμένο ταξίδι της στη Νότια Κορέα; Φέτος η προετοιμασία ήταν ιδιαίτερα κοπιαστική.

“Αυτό που κερδίζουν όλοι οι αθλητές, και εγώ φυσικά, είναι η παρακολούθηση νέων τεχνικών. Ενημερωνόμαστε για την εξέλιξη του τάε κβον ντο και αποκτούμε πολύτιμες εμπειρίες. Η προπόνηση στην Νταεγού ήταν πολύ επίπονη και πολύωρη, ωστόσο το κλίμα που επικρατούσε μας έκανε να ξεχνάμε την κούραση και να μπαίνουμε σε μια ευχάριστη διαδικασία συνεχούς εκμάθησης καινούργιων πραγμάτων. Αλλωστε, οι Κορεάτες αθλητές και καθηγητές μας ξέρουν πλέον πολύ καλά και μας προσφέρουν την καλύτερη δυνατή φιλοξενία και τις γνώσεις τους”.

– Τι σας έλεγαν οι Κορεάτες Δάσκαλοι για εσάς και τους αθλητές σας;

“Το μόνο που ήθελαν όλοι τους ήταν να μας μάθουν ακόμη πιο πολλά πράγματα γύρω από το τάε κβον ντο. Μετά την κατάκτηση των χρυσών μεταλλίων στους Διεθνείς Παιδικούς Αγώνες, μπορώ να πω ότι χάρηκαν το ίδιο με εμάς. Ανεβήκαμε πολύ στην εκτίμησή τους. Θεωρούν ότι μπορούμε να πετύχουμε ακόμη πιο πολλά πράγματα. Μας σέβονται”.

– Τι να περιμένουμε τη νέα αγωνιστική περίοδο από την Αστραπή;

“Για άλλη μια χρονιά θα πρωταγωνιστήσουμε και θα στείλουμε αθλητές μας στις Εθνικές ομάδες. Στόχος μας είναι να κάνουμε κάθε χρόνο ένα βήμα παραπάνω, εντός και εκτός Ελλάδας”.

– Πως πάει η συνεργασία με την Εκρηξη;

“Βρισκόμαστε σε πλήρη συντονισμό, με κοινή πορεία και εξέλιξη. Παρότι η Εκρηξη είναι ένα καινούργιο σχετικά σωματείο, έχει καταφέρει πολύ σημαντικά πράγματα, στέλνοντας αθλητές στην Εθνική ομάδα και πετυχαίνοντας διακρίσεις σε πανελλήνιο επίπεδο. Προσωπικά, θεωρώ ότι τα δύο σωματεία θα είναι τα μόνα που θα πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια”.

– Από την Κορέα πίσω στην Ελλάδα. Ανώμαλη προσγείωση λόγω οικονομικής κρίσης. Πως την αντιμετωπίζει ο σύλλογός σας; Τι προτείνετε για να βγούμε από το αδιέξοδο;

“Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Αρκετοί γονείς αθλητών, μου μεταφέρουν την αδυναμία τους να πληρώσουν ακόμη και μια μηνιαία συνδρομή. Προσπαθώ με συνεννόηση, να μείνουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά στον χώρο μας και να μην τους στερηθεί κάτι πολύτιμο, όπως είναι η ενασχόληση με τον αθλητισμό. Προσπαθούμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια που υπάρχουν για να συνεχίσουν τα νέα παιδιά να αθλούνται. Οσο για το τι πρέπει να κάνουμε, επειδή η λύση δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, πιστεύω ότι όλοι μας πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια και να βρίσκουμε παράλληλα τρόπους για να ανεβάζουμε την ψυχολογία μας. Εμείς στο τάε κβον ντο λέμε: Δυνατά και όλα θα περάσουν”.

Ο Κώστας Αντωνακόπουλος αναφέρθηκε και στο “άνοιγμα” που επιχειρεί η Αστραπή στον χώρο της γιόγκα: “Με την γιόγκα αποφάσισα να ασχοληθώ αρχικά σαν έναν εναλλακτικό τρόπο άσκησης. Αργότερα, συνειδητοποίησα ότι η γιόγκα είναι ό,τι καλύτερο για έναν άνθρωπο και έτσι μετά από 5 χρόνια και αφού ολοκλήρωσα έναν κύκλο σπουδών σε Ελλάδα και εξωτερικό, αποφάσισα να προσφέρω τις γνώσεις μου στο κοινό. Οι πατρινοί ανταποκρίθηκαν και ξεπέρασαν μάλιστα και τις προσδοκίες μου. Οι μαρτυρίες όλων των μαθητών, μετά τα προγράμματα που ακολούθησαν, έλεγαν μόνο καλά λόγια. Ολοι αναφέρουν πόσο καλό τους κάνει η γιόγκα και πόσο διαφορετική είναι από αυτό που είχαν στο μυαλό τους. Επειδή όμως είναι ένα αντικείμενο που δεν περιγράφεται με λόγια, θα πρότεινα σε όλους να τολμήσουν να δοκιμάσουν. Τότε μόνο θα καταλάβουν”.

Ο Δάσκαλος της Αστραπής μίλησε και για την εξόρμηση της ομάδας του στο Διαδίκτυο (www.astrapi-as.gr): “Επρεπε να γίνει και αυτό το βήμα για να μάθει ο κόσμος και από ένα πιο σύγχρονο ενημερωτικό μέσο, για το τι ακριβώς προσφέρουμε και ποιοι είμαστε. Ετσι όλοι θα έχουν καλύτερη εικόνα και θα συνδέσουν την ιστορία με το σήμερα”. Σημειωτέον, ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο έχει και η Εκρηξη (www.ekrixi.gr).

Leave A Comment