Tae Kwon Do

Το Tae kwon do είναι η πιο δημοφιλής κορεάτικη πολεμική τέχνη και το εθνικό σπορ της Κορέας. Είναι από τις πιο διαδεδομένες πολεμικές τέχνες παγκοσμίως και από το 2000 έγινε επίσημο Ολυμπιακό άθλημα. Βασική αρχή του Tae kwon do είναι η πειθαρχία και η αυτοσυγκέντρωση, οι οποίες βοηθούν το άτομο να αποδώσει σωματικά, γι αυτό και καλλιεργούνται συνεχώς στην προπόνηση από αυτούς που ασκούν το άθλημα. Αν και το Tae kwon do διδάσκει και τη χρήση χεριών στη μάχη, τόσο ως μέσο άμυνας όσο και επίθεσης εν τούτοις είναι μια πολεμική που βασίζεται στις κλωτσιές και γι αυτό είναι από τις ιδανικές πολεμικές τέχνες για όσους έχουν ευλυγισία και όχι δύναμη.

Κυριολεκτώντας Tae Kwon Do σημαίνει, τέχνη των ποδιών και των χεριών (Tae = πόδια, Kwon = χέρια, και Do = φιλοσοφία, μέθοδος, τέχνη). Η χρήση των ποδιών σε μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με άλλες πολεμικές τέχνες, το κάνει πιο αποτελεσματικό, διότι τα πόδια και πλέον ισχυρά είναι, αλλά και μεγαλύτερη εμβέλεια έχουν, απ’ ότι τα χέρια.

Οι αρχές του Tae kwon do, όπως τις κατέγραψε ο ιδρυτής του αθλήματος CHOI HONG HI μέσα στην εγκυκλοπαίδεια του Tae kwon do, που ο ίδιος έγραψε, είναι οι εξής:

 • Ευγένεια (Ye Ui)
 • Ακεραιότητα (Yom Chi)
 • Επιμονή (In Nae)
 • Αυτοέλεγχος (Guk Gi)
 • Ακατάβλητο Πνεύμα (Baekjul Boolgool)

Η επιτυχία η αποτυχία της εκπαίδευσης στο Tae kwon do εξαρτάται από το πώς κάποιος τηρεί και εφαρμόζει τις αρχές του Tae kwon do, οι οποίες θα πρέπει να λειτουργούν ως καθοδηγητές για όλους τους σοβαρούς μαθητές της τέχνης αυτής.

Τι είναι το Tae Kwon Do

Το Tae kwon do είναι η πιο δημοφιλής κορεάτικη πολεμική τέχνη και το εθνικό σπορ της Κορέας. Είναι από τις πιο διαδεδομένες πολεμικές τέχνες παγκοσμίως και από το 2000 έγινε επίσημο Ολυμπιακό άθλημα. Βασική αρχή του Tae kwon do είναι η πειθαρχία και η αυτοσυγκέντρωση, οι οποίες βοηθούν το άτομο να αποδώσει σωματικά, γι αυτό και καλλιεργούνται συνεχώς στην προπόνηση από αυτούς που ασκούν το άθλημα. Αν και το Tae kwon do διδάσκει και τη χρήση χεριών στη μάχη, τόσο ως μέσο άμυνας όσο και επίθεσης εν τούτοις είναι μια πολεμική που βασίζεται στις κλωτσιές και γι αυτό είναι από τις ιδανικές πολεμικές τέχνες για όσους έχουν ευλυγισία και όχι δύναμη.

 

Tae kwon do - Logo“Tae” “Kwon” “Do.” Μια λέξη στα Κορεάτικα, τρεις λέξεις στ’ Αγγλικά. “Tae” σημαίνει “πόδι” , “Kwon” σημαίνει “γροθιά” και “Do” σημαίνει ” φιλοσοφία, μέθοδος, τέχνη”. Σαν φιλοσοφία, το Tae kwon do σημαίνει “ο σωστός τρόπος να χρησιμοποιείς όλα τα μέλη του σώματος για να σταματήσεις μια μάχη και να προσπαθήσεις να χτίσεις έναν καλύτερο και πιο ειρηνικό κόσμο“.

 

Tae kwon do - Double Kick

Με μια ιστορία που κρατάει 5.000 χρόνια και μορφές που αλλάζουν ανά τους αιώνες, όπως Subak, Taekkyon, Sunbae και Hwarangdo, το άθλημα ξεκίνησε στην Κορέα ως μια αμυντική πολεμική τέχνη χωρίς τη χρήση όπλων. Η εξέλιξη των μορφών αυτών μας οδήγησε στο σημερινό Τae kwon do. Μάλιστα, στην περίοδο της βασιλείας του Shilla, είχε μετατραπεί

στην βάση, στην «σπονδυλική στήλη» του Hwarangdo που σκοπό είχε την δημιουργία ηγετών της χώρας.
Στις μέρες μας μοιάζει με τις πολεμικές τέχνες άλλων ασιατικών χωρών, αφού στην εξέλιξή του έχει δεχθεί επιρροές από τις τέχνες των κρατών που περιβάλλουν την Κορέα, όπως την Ιαπωνία και την Κίνα!

 

Tae kwon do

Την ίδια ώρα όμως διαφέρει και αρκετά. Πρώτα απ’ όλα το tae kwon do είναι τρόπος ζωής. Πρόκειται για ένα πολύ δυναμικό άθλημα με κινήσεις που απαιτούν δεξιότητα κυρίως στα πόδια.
Αυτό που απαιτεί όμως κυρίως η συγκεκριμένη πολεμική τέχνη είναι εκτός απ’ την καλή φυσική κατάσταση και ισορροπία στην ψυχολογία. Όσο για τη σωματική άσκηση απαιτείται συνδυασμός κινήσεων όλων των μυϊκών ομάδων αλλά και του μυαλού. Βασικές τεχνικές επίθεσης και τεχνικές αυτοάμυνας (Hosinsul), είναι η αρχή της εκμάθησης αυτής της τέχνης. Σημαντικό ρόλο όμως παίζει κι η αναπνοή. Πριν και κατά τη διάρκεια της επίθεσης, η αναπνοή συνδυάζεται με τον ήχο (Kihap) που απελευθερώνει την ενέργεια που έχει μέσα του ο αθλητής.

Το Tae kwon do χωρίζεται σε τομείς, τεχνικές

Μονομαχία – Kyorugi

Είναι ο αγωνιστικός τομέας κι η πιο δημοφιλής ειδικότητα. Εδώ χρησιμοποιούνται όλες οι τεχνικές απόκρουσης του αντιπάλου που έχει μάθει ο αθλούμενος στις προπονήσεις.

Τα Poomsae

Είναι σειρές συνδυασμένων βασικών τεχνικών, με αυξανόμενο βαθμό πολυπλοκότητας και δυσκολίας που αντιστοιχούν σε διαφορετικά επίπεδα δεξιοτεχνίας.

Οι τεχνικές του σπασίματος – Kyokpa

Είναι μια ακόμη ειδικότητα. Σε αυτήν την περίπτωση ο αθλούμενος καλείται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα να συγκεντρωθεί, να ελέγξει τη δύναμή του και να σπάσει ένα ξύλο, επιστρατεύοντας όλες τις ασκήσεις που έχει διδαχθεί.

Οφέλη του Tae Kwon Do

Τα οφέλη του tae kwon do στην φυσική κατάσταση

Το tae kwon do δεν είναι απλά μια τέχνη αυτοάμυνας ή μια μέθοδος καταστολής του αντιπάλου. Το Tae Kwon Do αναπτύσσει όλες τις φυσικοκινητικές ικανότητες του μαθητή όπως: την ισορροπία, την ταχύτητα, την δύναμη, την ευλυγισία, την αντανακλαστική ικανότητα, καθώς επίσης, προσδίδει αρμονία και ρυθμό στο σώμα του μαθητή, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει τα μέγιστα στην πνευματική ανάπτυξη.

 

Τα οφέλη του tae kwon do ως ηθική εξάσκηση

Το Tae Kwon DO είναι ένα ιδιαίτερα δυναμικό άθλημα, είναι μια αποτελεσματική τέχνη αυτοάμυνας, είναι όμως παράλληλα, μια τέχνη με ιδιόμορφο ηθικό προσανατολισμό που δεν αποκτάται με την απλή εξάσκηση. Ίσως φανεί περίεργο που μια τέχνη, η οποία αναπτύσσει στον μαθητή ικανότητες καταστολής και συντριβής του αντιπάλου, προάγει έναν καλό και ηθικό χαρακτήρα και μια συμπεριφορά εξαιρετικά ήπια, μέσω της εκμάθησης του.

Η προπόνηση στο tae kwon do δεν έχει μόνο γυμναστικό χαρακτήρα. Μέσα από την προπόνηση ο αθλητής βγάζει στην επιφάνεια όλες τις αρετές του, ενώ ταυτόχρονα :

 • Μαθαίνει να πειθαρχεί σε κανονισμούς
 • Μαθαίνει να σέβεται τον δάσκαλο και τους συμμαθητές του
 • Μαθαίνει να αξιολογεί τον εαυτό του
 • Μαθαίνει να αγωνίζεται με δίκαιο τρόπο
 • Μαθαίνει να αναγνωρίζει την ανωτερότητα του αντιπάλου
 • Μαθαίνει να προσπαθεί να πλησιάσει το τέλειο
 • Μαθαίνει να δίνει “χείρα βοηθείας” μέσα και έξω από την αίθουσα προπόνησης
 • Μαθαίνει να επιτυγχάνει μέσα από σκληρή και επίμονη προσπάθεια
 • Μαθαίνει να μην τα παρατάει μετά από μια αποτυχία
 • Μαθαίνει να δέχεται αξιοπρεπώς την ήττα
 • Μαθαίνει να μην κομπάζει στις επιτυχίες
 • Μαθαίνει να σέβεται την ιεραρχία(μικρές – μεγάλες ζώνες)
 • Μαθαίνει να είναι ταπεινός (όχι δουλοπρεπής).
 • Ψυχολογικά οφέλη της εξάσκησης του tae kwon do

Υπό την έννοια της προσωπικής έκφρασης και του ελέγχου της επιθετικότητας το tae kwon do αποτελεί τον ιδανικό τρόπο να χαλαρώνει κάποιος από το άγχος της καθημερινότητας. Οι πιέσεις που δέχεται ο σύγχρονος άνθρωπος είναι τεράστιες. Το άγχος και η ένταση κυριαρχούν στην ζωή του και δυστυχώς συνήθως εκτονώνετε με λάθος τρόπο. Με την εξάσκηση στο tae kwon do και λόγω του δυναμικού χαρακτήρα του, μετατρέπουμε όλη αυτή την εσωτερική ένταση σε παραγωγική ενέργεια, ξεσπάμε με απλά λόγια, με αποτέλεσμα μετά την προπόνηση να επέρχεται μια τέλεια εσωτερική ηρεμία. Το tae kwon do δημιουργεί στον μαθητή ένα έντονο συναίσθημα αυτοεπιβεβαίωσης όταν αντιλαμβάνεται πως περνώντας ο καιρός προοδεύει όλο και περισσότερο.