Τομείς του Tae Kwon Do

Μονομαχία – Kyorugi

Tae kwon do - Kyorugi

Είναι ο αγωνιστικός τομέας κι η πιο δημοφιλής ειδικότητα. Εδώ χρησιμοποιούνται όλες οι τεχνικές απόκρουσης του αντιπάλου που έχει μάθει ο αθλούμενος στις προπονήσεις. Η Μονομαχία συνιστά την ελεύθερη επιλογή όποιων τεχνικών από τον ασκούμενο, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Ανάλογα με την δεξιοτεχνία του, την εμπειρία, την αντίληψη, την φαντασία, την προσωπικότητα και την δομή του σώματός του κάνει τους συνδυασμούς που πιστεύει πως μπορούν να τον βοηθήσουν να νικήσει.

Poomsae

Τα Poomsae είναι σειρές συνδυασμένων βασικών τεχνικών, με αυξανόμενο βαθμό πολυπλοκότητας και δυσκολίας που αντιστοιχούν σε διαφορετικά επίπεδα δεξιοτεχνίας. Πέραν της βελτίωσης σε τεχνικό επίπεδο που προσφέρουν, συνιστούν την καλύτερη προετοιμασία για την ελεύθερη μάχη. Το Tae kwon do έχει 17 Poomsae. Τα πρώτα οκτώ αντιστοιχούν στις ζώνες έως και την μαύρη ζώνη 1ου Dan, ενώ τα επόμενα εννέα αντιστοιχούν στους βαθμούς από 2ο έως και 9ο Dan όντας πιο προχωρημένα.

 

 

 

Τεχνικές Σπασίματος – Kyokpa

Tae kwon do - Kyokpa

Οι τεχνικές του σπασίματος – Kyokpa είναι μια ειδικότητα του Tae kwon do. Σε αυτήν την περίπτωση ο αθλούμενος καλείται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα να συγκεντρωθεί, να ελέγξει τη δύναμή του και να σπάσει ένα ξύλο, επιστρατεύοντας όλες τις ασκήσεις που έχει διδαχθεί.Tae kwon do - Kyokpa

Το σπάσιμο δείχνει το πραγματικό και διανοητικό επίπεδο του ασκούμενο. Σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο αποδείχνεται η πρόθεση να σπάσει τον ξύλο, συγκεντρώνοντας την σε ένα μόνο σημείο. Τέτοιος έλεγχος είναι η βάση του «DO» ή φιλοσοφία του Taekwondo. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό το επίπεδο ωριμότητας είναι απαραίτητο να εξασκηθεί κανείς ευσυνείδητος μακροπρόθεσμα. Εντούτοις, αυτό και μόνο δεν είναι ο στόχος, αλλά ο Δρόμος που είναι το σημαντικότερο πράγμα.