Ιστορία του Kick Boxing

Άρθρο του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΣΥΒΑΚΗ* για την Ιστορία του Kick Boxing δημοσιευμένο στο περιοδικό Ring Sports το 2004.

Στις αρχές της δεκαετίας του `70 οι ενασκούμενοι στις Πολεμικές Τέχνες των ΗΠΑ αναζητούσαν επίμονα μια αγωνιστική φόρμουλα που θα τους επέτρεπε να χρησιμοποιήσουν τις ικανότητες τους και την τεχνική τους εξέλιξη με πλήρη επαφή, που το αποτέλεσμα της χρήσης των κανονισμών θα επέτρεπε και θα οδηγούσε σε knockout.

Τέτοιου είδους αγώνες διοργανώθηκαν σε όλες τις ΗΠΑ από το 1970 έως το 1973 χωρίς οι κανονισμοί να είναι ξεκάθαροι και χωρίς κατηγορίες κιλών!!! Το σπουδαιότερο εθνικό “πρωτάθλημα” το 1973 ανέδειξε πρωταθλητή τον νεαρό ΒΕΝΝΥ URQUIDEZ εναντίον του κατά πολύ βαρύτερου DANA GOODSON.

Οι αθλητές εκείνη την εποχή χρησιμοποιούσαν προστατευτικά γάντια χεριών με ανοιχτά τα δάχτυλα και τα γνωστά προστατευτικά ποδιών, οι κανονισμοί επέτρεπαν χτυπήματα μόνο στο επάνω και μπροστινό μέρος του σώματος με γροθιές από την πυγμαχία (hook punche & uppercut) και από το καράτε (back fist & turning back fist) και με επιτρεπτά όλα τα λακτίσματα, ενώ οι αγώνες γίνονταν σε ανοιχτό αγωνιστικό τερέν και όχι σε ring.

Joe Corley vs Bill Wallace

Οι αγώνες αυτοί ονομάστηκαν FULL CONTACT KARATE & ALL STYLE CONTACT KARATE.

Το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα μέσα σε ρινγκ πυγμαχίας έλαβε μέρος τον Σεπτέμβριο του 1974 στο Los Angeles με 4 κατηγορίες κιλών. Οι πρώτοι παγκόσμιοι Πρωταθλητές Full Contact ήταν οι JEF SMITH, JOE LEWIS, BILL WALLACE και ο ISUENA DUENAS. (οι 3 πρώτοι παραμένουν θρύλοι και στις μέρες μας).


Το πρωτάθλημα αυτό διοργανώθηκε από την PROFESSIONAL KARATE ASSOCIATION που από το 1974 έως το 1985 ήταν η πιο αναγνωρισμένη και φημισμένη παγκόσμια Ομοσπονδία. Ο ιδρυτές αυτής της Ομοσπονδίας ήταν 4 διοργανωτές αγώνων FULL CONTACT, μαθητές του φημισμένου από τα Αμερικάνικα τουρνουά ΜΙΚΕ STONE και κάτοχοι μαύρης ζώνης στο SHORIN RYU KARATE, οι JΟΕ CORLEY, DON και JUDY QUINN και N0WΑRD HANSON.

Professional Karate Association Logo

 

Στους αγώνες της ΡΚΑ οι Αθλητές ήταν υποχρεωμένοι να εκτελέσουν 8 λακτίσματα σε κάθε γύρο ενώ αργότερα υιοθετήθηκαν οι κατηγορίες κιλών από την πυγμαχία. Οι άνθρωποι της ΡΚΑ κατάφεραν να κλείσουν συμβόλαιο τηλεοπτικής κάλυψης με τον Αμερικάνικο σταθμό ESPN. Αυτή η συμφωνία οδήγησε το άθλημα να γίνει ευρύτερα γνωστό και αγαπητό στο κοινό δημιουργώντας τους πρώτους σταρς JEAN YVES THERIAULT, BRAD HEFTON, JERRY TRIMB και STEVE SΗΕΡΑRD.

Το 1975 δημιουργήθηκε στην Ευρώπη από τον Βερολινέζο GEORGE BRUCKNER μια νέα ομοσπονδία KICK BOXING με την ονομασία WAKO (World Αll style Karate Organization) για τα αθλήματα του SΕΜΙ και FULL CONTACT. Το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα της WAKO έγινε το 1978 και συμμετείχαν 110 αθλητές από 18 κράτη. Μερικά χρόνια αργότερα το τιμόνι της WAKO παίρνει ο Ιταλός ΕΝΝΙΟ FALSONI που μετονομάζει την WAKO σε World Associations of Kick boxing Organization και προσφέρει 6 στυλ αγώνων: SEMI , LIGHT, FULL CONTACT , LOW KICK, ΤΗΑΙ KICK BOXING και MUSICAL FORMS.

 

World Association of Kick Boxing Logo

 (Τα μέλη της WAKO σήμερα είναι 6000 σχολές από 74 κράτη και από τις 5 Ηπείρους και στα πρωταθλήματα της δέχεται μόνο εθνικές ομάδες) Εκείνη τη χρονιά δημιουργείται η ΡΚΟ (PROFESSIONAL KICK BOXING ORGANIZATION).Ο ΜΙΚΕ ANDERSON ιδρύει την IKL (International Kick Boxing League) και το 1991 που αποσύρε ται, η IKL γίνεται το επαγγελματικό τμήμα της WAKO (Wako Ρrο).

 

World Association of Kick Boxing Pro Logo

 

Το 1976 ο HOWARD HANSON δημιουργεί την WKA (World Karate Association) για αγώνες Full Contact Karate.

 

World Karate Association Logo

 

Την επόμενη χρονιά υιοθετεί κανονισμούς με επιτρεπόμενα και χαμηλά λακτίσματα (Ιοw kicks) λόγο των δυνατών γνωριμιών του με Ασιάτες και Ιάπωνες διοργανωτές και αθλητές προσθέτοντας και την ονομασία World Kick Boxing Association.

 

World Kick Boxing and Karate Association Logo

 

Ο πρώτος αγώνας με τέτοιους κανονισμούς γίνεται το 1977 με τον Benny “the jet” Urquidez ενάντια στον πρωταθλητή Thai, NARONG ΝΟΙ. Από το 1977 έως το 1980 η World Kick boxing Association μεγαλώνει όσο καμία άλλη Ομοσπονδία και δημιουργεί αθλητές θρύλους όπως ο ΒΕΝΝΥ UROUIDEZ, KUNIMASA NAGAE, DON WILSON, BLINKY RODRIGUES, STEVE SHEPERD, KINIMITSU ΟΚΑΟ, ALVIN PROUDER και JEAN YVES THERIAULT που συμμετέχει πλέον σε αγώνες της WKA.

 

Jean Yves Theriault Iceman Cover

 

Το 1983 στο Άμστερνταμ διοργανώνεται το πρώτο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που ο νεαρός Ολλανδός ROB ΚΑΜΑΝ αγωνίζεται ενάντια στον Παγκόσμιο Πρωταθλητή JOHN MONCAYO από τις ΗΠΑ, ο Ολλανδός FRED ROYERS ενάντια στον BILLY CHAU από το Χονγκ Κονγκ και ο επίσης Ολλανδός IVAN SPRANG εναντίον του Ιάπωνα πρωταθλητή ISHINO. Σε αυτό το πρωτάθλημα κάνει εντυπωσιακή εμφάνιση ο Άγγλος μαχητής RONNIE GREEN αργότερα παγκόσμιος πρωταθλητής, μαθητής του master TODDY, ανθρώπου που έφερε το Kick Boxing της WKA στην Αγγλία (Μάντσεστερ) και δημιούργησε μεγάλους αθλητές όπως, τον HOWARD BROWN, τον ARTHUR Ο’ LOUGHLAN και τον KASH GILL.

Το 1985 γίνεται επίσης ένας μεγάλος αγώνας για τον παγκόσμιο τίτλο μεταξύ του FRED ROYERS και του Ιάπωνα YASUO ΤΟΒΑΤΑ.

Το 1991 ο HOWARD HANSON “πουλάει”την WKA στον Καναδό DALE FLOYD ο οποίος διορίζει διευθυντές Ευρώπης τον Ολλανδό FRED ROYERS και τον Γάλλο JEAN-PAUL MAILLET.

Τον Ιανουάριο του 1994 ο PAUL INGRAHM γίνεται πρόεδρος της WKA και μεταφέρει το Αρχηγείο στην Αγγλία (Μπίρμπινχαμ). Ο ΡαυΙ Ingram έως τον Δεκέμβριο του 1995 διπλασιάζει τα κράτη μέλη της WKA σε 70 και εκείνη την εποχή η WKA διοργανώνει δυο διεθνείς διοργανώσεις κάθε εβδομάδα! Εως το 1997 η WKA κατάφερε να έχει 100 κράτη μέλη Ι Ι Ι και δραστηριοποιείται σε 8 αγωνιστικά στυλ LIGHT,SEMI, FULL CONTACT, LOW KICKS, ΤΗΑΙ KICK BOXING, MUSICAL FORMS, WEAPONS FORMS και FITNESS.

International Sport Karate Association LogoΤο 1985 που η ΡΚΑ είχε νομικά προβλήματα 5 Αμερικάνοι διοργανωτές, ο ΜΙΚΕ SAWYER, ο ΤΟΝΥ TOMPSON, ο KERYN TERNER,o JOHN WARLEY και ο SCOTT COCER, μέλη της διοίκησης της ΡΚΑ αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν νέο Οργανισμό και στις 16 Ιουλίου του 1986 γεννήθηκε η ISKA – INTERNATIONAL SPORT KICK BOXING ASSOCIATION στην οποία εντάχθηκαν οι περισσότεροι δάσκαλοι και διοργανωτές της ΡΚΑ. Επίσης ο Αμερικάνικος τηλεοπτικός σταθμός ESPN με νέο συμβόλαιο συνεργασίας βοήθησε στη Διεθνή Αναγνώριση της ISKA.

 

Εκείνη την εποχή οι δυο μεγάλε Ομοσπονδίες Kick Boxing είχαν δραστηριότητες ή μεν WAKO μόνο στην Ευρώπη και η δε WKA περισσότερο στην Ασία.

Οκτώβριος του 1986 ο OLIVIER MULER, ο JEROME CANABATE και MOHAMEDED HOSSEINI τοποθετούνται ως Διευθυντές Ευρώπης της ISKA και ο Αμερικάνος RICHARD MAYOR ως Πρόεδρος Ευρώπης, από το 1986 έως το 1988. Το 1991 η ISKA χωρίζεται σε 2.ISKA Αμερικής με πρόεδρο τον SAWYER και Ευρώπης με πρόεδρο τον MULLER.

To 1987 ιδρύεται η INTERNATIONAL AMATEUR SPORT KICK BOXING ASSOCIATION η οποία σκοπό έχει τηv διοργάνωση ερασιτεχνικώv Αγώνωv Kick Boxing η οποία είναι αναγνωρισμένη απο τηv GAISF (General Association of International Sports Fderations) και αποδεκτή απο τηv IOC (International Olymbic Comitee) όπως δηλώνεται στηv ηλεκτρονική επίσημη σελίδα της Ομοσπονδίας.

Αυτή τηv στιγμή ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝ0 ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ του KICK BOXING ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ή από τα ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ είναι στα εξής κράτη: Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλλία, Νορβηγία Φινλανδία, Πολωνία, Ουγγαρία, Αυστρία, Γιουγκοσλαβία, Κροατία, Βουλγαρία, Ρωσία, Ουκρανία, Μπέλαρους, Λιθουανία, Γεωργία, Μαρόκο, Αλγερία, Ιορδανία, Λίβανος, Παλαιστίνη, Ιράκ, Βραζιλία, Νότια Αφρική αλλά δυστυχώς όχι στη χώρα μας. Άλλα κράτη που έχουν χτίσει τις βάσεις να τύχουν τέτοιας αναγνώρισης στο μέλλον είναι η Ιταλία, Γερμανία, Σλοβακία, Σουηδία, Δανία, και Τυνησία.

Το 1992 δημιουργείται η IKF (International Kick Boxing Federation) από τους STEVE FOSSUM και DΑΝ STELL η οποία Θεωρείται η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη Ομοσπονδία KICK BOXING με δραστηριότητα 200 διεθνών αγώνων κάθε χρόνο και με αντιπροσώπους σε όλες τις πολιτείες τωv ΗΠΑ και σε 98 κράτη.

 

International Kick Boxing Federation Logo

Ο πρόεδρος Ευρώπης είναι ο ALBY BIMPSON από τηv Αγγλία (Λίβερπουλ) και Co-ordinator Ευρώπης τον επίσης Άγγλο ΜΙΚΕ FOWLES (Μάντσεστερ).

Το 1996 από κάποια μέλη της ΙSΚΑ ιδρύεται η WORLD KICK BOXING NETWORK με διοργανώσεις αγώνων μόνο στις ΗΠΑ.Το 1998 η WKN κινδυνεύει να διαλυθεί και πολλοί από τα μέλη της αποχωρούν ενώ τα ηνία αναλαμβάνει ο “Frenchman” STEPHANE CARBRERRA.

Η νεότερη Ομοσπονδία Kick Boxing δημιουργήθηκε το 1997 με το όνομα WORLD PROFI KICK BOXING ASSOCIATION με 12 αγωνιστικά στυλς LIGHT SEMI-FULLCONTACT, KICK BOXING,ORIENTAL,ΤΗΑΙ BOXING, FORMS, MUSICAL FORMS, WEAPONS FORMS, DEMONSTRATION TEAMS, SELF DEFENSE και BREAKING.

The World pro Karate Association LogoΆλλες Ομοσπονδίες Kick Boxing που υπήρξαν κατά το παρελθόν ήταν: η IKBF (International Kick Boxing Federat ion), η WKC (World Kick boxing League) η KICK και άλλες. Σημαντικό επίσης έργο στο άθλημα του Kick Boxing κυρίως στις Η.Π.Α είναι η USKBA (United States Kick Boxing Association), η SKF (Sport Kick Boxing Federation), η ACTION Works και η WPKL…

 


 

*Ο Μιχάλης Κοσσυβάκης ασχολείται με το Kick Boxing από το 1979, εποχή που ήρθε το άθλημα στην Ελλάδα από τον Κώστα Λιακόπουλο. Είναι από τους παλαιότερους εν ενεργεία προπονητές Kick Boxing της χώρας μας.