Pilates

Α.Σ. Αστραπή Πατρών ΠιλάτεςH μέθοδος Pilates, αναπτύχθηκε πριν από 70 χρόνια, στην Aμερική, από τον Joseph H. Pilates, ο οποίος γνωρίζοντας σε βάθος την ανθρώπινη φυσιολογία, θέλησε να δημιουργήσει ένα ποιοτικό και ολοκληρωμένο τρόπο άσκησης. Για το σκοπό αυτό, συνδύασε βασικές αρχές της γιόγκα και άλλων παραδοσιακών μεθόδων άσκησης που προέρχονται από τις ανατολικές φιλοσοφίες, με τη δυναμική μεταγενέστερων δυτικών μεθόδων.

Α.Σ. Αστραπή Πατρών Πιλάτες

 H βασική αρχή, και θεωρητικό υπόβαθρο της μεθόδου είναι ο έλεγχος και η σταθερότητα του κέντρου του σώματοςη κοιλιά. Όπως κάθε υλικό αντικείμενο, έτσι και το ανθρώπινο σώμα, έχει ένα κέντρο βάρους, από το οποίο εξαρτάται η ισορροπία του. Όλες οι κινήσεις που κάνουμε στη ζωή μας και η ενέργεια μας, έχουν σαν αφετηρία, τη δύναμη που προέρχεται από το κέντρο μας.

Α.Σ. Αστραπή Πατρών Πιλάτες

Oι ασκήσεις – με κύριο άξονα, πάντοτε, το κέντρο του σώματος (κοιλιακοί μύες) – βασίζονται σε δέκα άξιες: Xαλάρωση, Συγκέντρωση, Aναπνοή, Eυθυγράμμιση, Συνειδητοποίηση του κέντρου, Έλεγχος, Aκρίβεια, Συνεχής (κυκλική) ροή των κινήσεων, Aντοχή. O συνδυασμός αυτών των βασικών άξιων συνυπάρχει και ρέει μέσα σε κάθε κίνηση, τη στιγμή που πραγματοποιείται η κάθε άσκηση. O σχεδιασμός των ασκήσεων βασίστηκε σε πολλές εναλλαγές, με λίγες επαναλήψεις, έτσι ώστε να τονώνονται οι μύες, χωρίς να διογκώνονται, ν’ αναπτύσσεται η ελαστικότητα και η δύναμη, ενώ ταυτόχρονα, το σώμα αποκτά μια πρωτόγνωρη ισορροπία και αρμονία. H σωστή αναπνοή είναι αναπόσπαστο κομμάτι στην εκτέλεση όλων των ασκήσεων, η ακρίβεια, η συγκέντρωση και η Προσωπική ενασχόληση του γυμναστή με τον ενασκούμενο, καταλήγουν στην πλήρη ευθυγράμμιση του σώματος, λόγω της μεγάλης ακρίβειας, που υπάρχει στην άσκηση.

Α.Σ. Αστραπή Πατρών Πιλάτες

  • Η μέθοδος Pilates γυμνάζει, ενώ ταυτόχρονα προάγει τη συνειδητοποίηση του σώματος σε αντίθεση με την αεροβική γυμναστική.
  • Γυμνάζει χωρίς να προσθέτει όγκο, σε αντίθεση με το body-building.
  • Eίναι ενεργειακή άσκηση, αλλά γυμνάζει αποτελεσματικά, σε αντίθεση με τη γιόγκα, που είναι στατική άσκηση.

Τι είναι το Pilates

Α.Σ. Αστραπή Πατρών Πιλάτες

Το Pilates συχνά περιγράφεται ως η “έξυπνη γυμναστική”, καθώς βασίζεται στην αρχή της πειθαρχίας στην κίνηση, η οποία συμπίπτει με την αρχή του μινιμαλισμού στην άσκηση.

 Αν και η μέθοδος Pilates εμφανίστηκε πριν από σχεδόν έναν αιώνα, τα πολλά οφέλη της αναγνωρίστηκαν μόλις τα τελευταία χρόνια. Στις αρχές του 1900 ο Γερμανός Joseph Pilates δημιούργησε ένα σύστημα ασκήσεων, η σωστή εκτέλεση των οποίων εξασφαλίζει και διατηρεί τη φυσική και πνευματική κατάσταση του ατόμου σε ιδανικό επίπεδο.

Α.Σ. Αστραπή Πατρών Πιλάτες

Η βάση αυτής της φιλοσοφίας ξεκινά από τη γνώση διαφορετικών αρχών εκγύμνασης. Μετά το θάνατό του, τη δεκαετία του 1960, η κληρονομιά του συνεχίστηκε από τους μαθητές του και με την πάροδο των χρόνων εξελίχτηκε σε διάφορες μορφές, διατηρώντας πάντα τις ίδιες βασικές αρχές.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών έχουν επωφεληθεί από τη συγκεκριμένη μέθοδο. Είναι γνωστό ότι χορευτές και διασημότητες έχουν ενσωματώξσει το Pilates στο καθημερινό τους πρόγραμμα. Αυτή η τάση, που εξαπλώθηκε μεταξύ των πλούσιων και διάσημων, οδήγησε στην πρόσφατη διάδοση της μεθόδου.

Α.Σ. Αστραπή Πατρών Πιλάτες

Αν και η συνήθης προσδοκία των ατόμων που επιθυμούν να διατηρούνται σε καλή φυσική κατάσταση είναι ένα δυνατό, τονωμένο σώμα, το αισθητικό αποτέλεσμα είναι δευτερεύουσας σημασίας σε σχέση με τα μυοσκελετικά οφέλη που προσφέρει η συνεπής προσέγγιση της μεθόδου.

Α.Σ. Αστραπή Πατρών Πιλάτες

Ως μια μέθοδος που στοχεύει στη σωστή στάση του σώματος, το Pilates εστιάζει στην αποκατάσταση της σωματικής συμμετρίας και στην ενδυνάμωση κάθε μέρος του σώματος.

Η βασική αρχή της μεθόδου είναι ο έλεγχος και η σταθερότητα του κέντρου του σώματος – η κοιλιακή χώρα. H κοιλιά κρατά μέσα της, μια βαθιά δύναμη, που βρίσκεται σε κατάσταση “νάρκης”, στην πλειοψηφία των ανθρώπινων σωμάτων. O έλεγχός της ξεκινά βαθιά, από τους εσωτερικούς μύες, που εφάπτονται της σπονδυλικής στήλης.

Η μέθοδος Pilates βασίζεται σε ένα σύστημα ασκήσεων που γυμνάζει τόσο το σώμα όσο και το πνεύμα. Είναι κατάλληλη για όλους, από άτομα με ανάγκες αποκατάστασης έως επαγγελματίες αθλητές, εφόσον ακολουθείται τακτικά και με συνέπεια. Καθώς η ενδυνάμωση των μυών ενισχύει τις κλειδώσεις, ολοένα περισσότεροι φυσιοθεραπευτές θεωρούν τη μέθοδο Pilates ένα κατάλληλο συμπλήρωμα στη θεραπεία και την πρόληψη των τραυματισμών.

Όπως κάθε υλικό αντικείμενο έτσι και το ανθρώπινο σώμα, έχει ένα κέντρο βάρους, από το οποίο εξαρτάται η ισορροπία του. Όλες οι κινήσεις που κάνουμε στη ζωή μας και η ενέργεια μας ,έχουν σαν αφετηρία, τη δύναμη που προέρχεται από το κέντρο μας όπως την ονόμασε ο J.H.Pilates “Powerhouse” o Oίκος της δύναμης.

Υποστήριξε πως αν δυναμώσουμε την πηγή της δύναμής μας θα ξεκουράσουμε όλο το σώμα καθώς θα ενισχύσουμε την άμυνά του, αφού η κίνηση θα γίνεται φυσικά , χωρίς σπατάλη ενέργειας , με σωστή και αβλαβή στήριξη..