Hatha Yoga

Α.Σ. Αστραπή Πατρών - Hatha YogaΗ λέξη Hatha προέρχεται από την ένωση των 2 σανσκριτικών λέξεων Ha και Τha που σημαίνουν αντίστοιχα ήλιος και σελήνη. Η Hatha Yoga αναφέρεται στα ενεργειακά κανάλια (nadis) του σώματος. Η λέξη ha αντιστοιχεί στο κανάλι του ήλιου (pingala) , ενώ η λέξη tha στο κανάλι της σελήνης (ida). Πρόκειται για δύο διαφορετικές πλευρές, στοιχεία του εαυτού μας( Ήλιος που συμβολίζει τη φωτιά, την ενέργεια και τη δύναμη – Σελήνη που συμβολίζει το νερό, τη συγκέντρωση και την ηρεμία).

Όταν όμως οι δύο αυτές λέξεις ενωθούν, τότε Hatha σημαίνει δυναμικός, ισχυρός, υποδηλώνοντας ότι είναι μια πρακτική που απαιτεί ισχυρή θέληση και αυτοπειθαρχία. Είναι η γιόγκα που φέρνει την ένωση, τη σύνδεση ανάμεσα σε σώμα, πνεύμα και ψυχή και την αρμονία σε όλα τα επίπεδα. Η Hatha Yoga είναι το πιο διαδεδομένο σύστημα γιόγκα στη Δύση όπου η πρακτική της αφορά κυρίως την πνευματική και ψυχική υγεία του ασκούμενου. Αυτό στο οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρονται στις ημέρες μας απλά σαν “γιόγκα” είναι στην ουσία η Hatha Yoga. Επικεντρώνεται στην ισορροπία του σώματος και του μυαλού, μέσα από τις ασκήσεις για το σώμα, τις αναπνοές και το διαλογισμό. Οι ασκήσεις χαλάρωσης της Hatha Yoga ανοίγουν τα ενεργειακά κανάλια του οργανισμού, με αποτέλεσμα η πνευματική ενέργεια να ρέει άφθονα. Μέσα από τη φυσική σειρά των ασκήσεων, ο ασκούμενος αναπτύσσει ευλυγισία, δύναμη, ισορροπία και ηρεμία.

Οι τεχνικές που χρησιμοποιεί η Hatha Yoga είναι οι asanas (στάσεις του σώματος), pranayama (έλεγχος-διεύρυνση της αναπνοής), mudras (κλειδώματα ενεργειακά) και αποτοξινώσεις.

Οφέλη της Hatha Yoga

Γιατί όμως έχει γίνει τόσο αποδεκτή και δημοφιλής στο σύγχρονο Δυτικό Κόσμο;

Α.Σ. Αστραπή Πατρών - Hatha YogaΜα φυσικά λόγω των ωφελειών της στον άνθρωπο και συνεπώς στην κοινωνία γενικότερα. Η συστηματική άσκησή της, προσφέρει στον ασκούμενο μυϊκή ευλυγισία και δύναμη αλλά επίσης αναπτύσσει την ικανότητα της συγκέντρωσης. Μας βοηθάει να δούμε τον κόσμο από μία άλλη οπτική γωνία, μας υπενθυμίζει την αρχή της μη βίας (ahimsa) και πως μπορούμε να την υιοθετήσουμε και να την εφαρμόσουμε στη ζωή μας. Μας κάνει να αισθανόμαστε ψυχικά δυνατοί και ότι έχουμε ισχυρή θέληση, δύο πολλοί σημαντικοί παράγοντες για να νιώθει κάποιος αυτοπεποίθηση και σιγουριά.

Επίσης, μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε ασθένειες που είναι τόσο συχνές σήμερα όπως υψηλή πίεση, αναπνευστικά προβλήματα, διαβήτης, πεπτικά προβλήματα, ημικρανίες, κατάθλιψη αλλά και μυοσκελετικά προβλήματα (κύφωση, σκολίωση, αυχενικό σύνδρομο, προβλήματα μέσης κτλ), αρθρίτιδες, τραυματισμούς. Παράλληλα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες, ένα πρόβλημα που εμφανίζεται σε πολλούς ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας και δυσχεραίνει την καθημερινή ζωή όλων μας. Με λίγα λόγια, η Hatha Yoga είναι μια επιστήμη του σώματος και του πνεύματος η οποία περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό από ασκήσεις και τεχνικές. Βλέποντας κανείς τις πρακτικές και τους στόχους της λίγο πιο βαθιά, μπορεί να παρατηρήσει ένα σύστημα εσωτερικής εξερεύνησης και προσωπικής ανάπτυξης.

Γιατί όλο και περισσότερος κόσμος απευθύνεται σε εξειδικευμένα στούντιο Yoga όπως ο Α.Σ. Αστραπή Πατρών για την άσκησή του;

Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις αρχές τις Yoga σωστά, σεβόμενοι το σώμα μας και τον εαυτό μας. Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αποφύγουμε οποιονδήποτε ενδεχόμενο τραυματισμό. Θα πρέπει εξειδικευμένο προσωπικό να μας μαθαίνει σωστά τις ασκήσεις και να τις εκτελούμε με ιδιαίτερη προσοχή και συγκέντρωση για μπορέσουμε να ωφεληθούμε από τη Yoga. Επίσης, ο Δάσκαλος της Yoga είναι το άτομο που σου μεταφέρει τη γνώση και σε μαθαίνει να κάνεις σωστά όλες τις στάσεις στη Yoga (asana), σε διδάσκει για τη φιλοσοφία της Yoga και σε μαθαίνει πως να δυναμώσεις κάθε σημείο στο σώμα και να ισορροπήσεις το νου σου.

Γιατί να προτιμήσετε τον Α.Σ. Αστραπή Πατρών για την ασκηθείτε στη Yoga;

Ο Α.Σ. Αστραπή Πατρών έχει εξειδικευμένο προσωπικό, κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο καθώς και τον απαραίτητο εξοπλισμό για να μετατρέψει την εμπειρία εκμάθησης Yoga σε ένα ονειρικό ταξίδι. Ο Α.Σ. Αστραπή Πατρών θα κάνει τη Yoga έναν τρόπο ζωής και όχι απλά σποραδικές επισκέψεις σε κάποιο στούντιο, κάτι που σημαίνει πως θα καταφέρουμε να ισορροπήσουμε όλες τις πλευρές του εαυτού μας (σώμα, ψυχή και πνεύμα) και να καταφέρουμε πολλά και ουσιαστικά πράγματα. Με αυτόν τον τρόπο ο Α.Σ. Αστραπή Πατρών μπορεί να μας ανοίξει τον δρόμο για μια αρμονική και εμπλουτισμένη ζωή που όλοι μας την έχουμε ανάγκη. Μία ζωή που έχουμε την τύχη να ζούμε και που έχουμε όφελος να την ζήσουμε όσο ουσιαστικότερα μπορούμε για τον εαυτό μας αλλά και για τον κόσμο γύρω μας.